Van leren leren naar gepersonaliseerd leren leren

  • Van leren leren naar gepersonaliseerd leren leren

Hoe maak je als leerkracht steeds de vertaalslag tussen het leren leren en cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden? Welke koppelingen tussen leren leren en gepersonaliseerd leren zijn er? En hoe maak je leerlingen intrinsiek gemotiveerd? Deze en meer vragen stonden centraal tijdens de leren leerkrachtmiddag op woensdag 11 december, waarbij de ‘ambassadeurs’ van het leren leren van alle scholen samen kwamen.

Het leren leren, het vermogen om het eigen leren in goede banen te leiden, te beoordelen en bij te sturen, is een focuspunt uit het Koersplan van SKOzoK en inmiddels op alle scholen geïntroduceerd. Het doel van leren leren? Leerlingen laten kennismaken met leerstrategieën, om die vervolgens op het juiste moment zelf te kunnen inzetten tijdens het leren en in de omgang met elkaar. Daarbij wordt gepersonaliseerd leren steeds belangrijker.  
Op basisschool St. Joan hebben kinderen bijvoorbeeld veel aandacht voor hun eigen mindset tijdens het leren. Op basisschool De Pionier werken leerlingen op vaste momenten aan een zelfgekozen leerdoel. En de leerlingen van groep 8 van basisschool Agnetendal hebben in de klas een grote doelenmuur. Ze nemen zelf de verantwoordelijkheid en leren ook van elkaar.
Niet alleen leerlingen leren leren, ook leerkrachten werken continu aan het verbeteren van complexe leerkrachtvaardigheden.

Tijdens de leren leerkrachtmiddag was ruimte om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen, er werden afspraken gemaakt om op elkaars scholen te gaan kijken en iedereen ging naar huis met veel praktische ideeën. Kortom, een zeer geslaagde middag!

Terug naar het overzicht

Vacature 3 leden Raad van ...

Vacature 3 leden Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van SKOzoK bestaat uit vijf leden. ...

Na 42 jaar afscheid van SKOzoK

Na 42 jaar afscheid van SKOzoK

Frans de Lau gaat na 42 jaar bij SKOzoK met pensioen

SKOzoK jaarverslag 2019

SKOzoK jaarverslag 2019

Lees de ontwikkelingen in 2019 in ons jaarverslag