Van leren leren naar gepersonaliseerd leren leren

  • Van leren leren naar gepersonaliseerd leren leren

Hoe maak je als leerkracht steeds de vertaalslag tussen het leren leren en cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden? Welke koppelingen tussen leren leren en gepersonaliseerd leren zijn er? En hoe maak je leerlingen intrinsiek gemotiveerd? Deze en meer vragen stonden centraal tijdens de leren leerkrachtmiddag op woensdag 11 december, waarbij de ‘ambassadeurs’ van het leren leren van alle scholen samen kwamen.

Het leren leren, het vermogen om het eigen leren in goede banen te leiden, te beoordelen en bij te sturen, is een focuspunt uit het Koersplan van SKOzoK en inmiddels op alle scholen geïntroduceerd. Het doel van leren leren? Leerlingen laten kennismaken met leerstrategieën, om die vervolgens op het juiste moment zelf te kunnen inzetten tijdens het leren en in de omgang met elkaar. Daarbij wordt gepersonaliseerd leren steeds belangrijker.  
Op basisschool St. Joan hebben kinderen bijvoorbeeld veel aandacht voor hun eigen mindset tijdens het leren. Op basisschool De Pionier werken leerlingen op vaste momenten aan een zelfgekozen leerdoel. En de leerlingen van groep 8 van basisschool Agnetendal hebben in de klas een grote doelenmuur. Ze nemen zelf de verantwoordelijkheid en leren ook van elkaar.
Niet alleen leerlingen leren leren, ook leerkrachten werken continu aan het verbeteren van complexe leerkrachtvaardigheden.

Tijdens de leren leerkrachtmiddag was ruimte om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen, er werden afspraken gemaakt om op elkaars scholen te gaan kijken en iedereen ging naar huis met veel praktische ideeën. Kortom, een zeer geslaagde middag!

Terug naar het overzicht

Na regen komt zonneschijn!

Na regen komt zonneschijn!

Presentje voor alle collega's

Taart bakken en videobellen ...

Taart bakken en videobellen met de klas

Wij zijn trots op alle leerlingen en leerkrachten!

Situatie m.b.t. coronavirus

Situatie m.b.t. coronavirus

Al onze scholen zijn sinds maandag 11 mei weer deels open