De Schatkist krijgt 'Schoolplein van de toekomst'

  • De Schatkist krijgt 'Schoolplein van de toekomst'

Basisschool De Schatkist in Budel is de 100e school in Brabant die een groen en klimaatbestendig schoolplein krijgt. Op 11 april vond de officiële aftrap plaats. Alle leerlingen verzamelden zich op het schoolplein, dat nu nog vooral bestaat uit betonnen stoeptegels. Die worden binnenkort vervangen door bomen, struiken, planten en natuurlijke speelelementen. “Veel frisser dan warme tegels in de zomer”, aldus clusterdirecteur Huub Compen. De rubberen tegels worden vervangen door boomschors. Verder komt er onder andere een groene wand voor de voetbalkooi tegen geluidsoverlast en wordt een van de muren bekleed met planten voor een koeler klaslokaal.
Het schoolplein is mede ontworpen door twee leerkrachten, kartrekkers van het project. Met het nieuwe plein wil De Schatkist de leerlingen ook bewust maken van het klimaat, de veranderingen en de gevolgen hiervan. Ze gaan de natuur zien en beleven door middel van moestuintjes, vogelhuisjes en insectenhotels. Daarnaast wordt er in de lessen aandacht aan besteed.

‘Schoolplein van de toekomst’ is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant, de 4 Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten. Ook de gemeente Cranendonck werkt mee aan het verduurzamen van het schoolplein, door het regenwater te verwerken op het speelplein middels een wadi, ringleidingen aan te leggen en bestrating te verwijderen. Op die manier kan het regenwater goed in de grond zakken. Behalve de subsidie die de school krijgt van de verschillende partijen, hebben de leerlingen zelf ook geld ingezameld met een sponsorloop, flessenactie en theatervoorstellingen. Daarvan wordt op verzoek van de leerlingen een vogelnestschommel aangeschaft.

In de zomervakantie wordt gestart met het grondwerk, de beplanting gebeurt in november. Vanaf eind 2019 kunnen de leerlingen van De Schatkist spelen op hun nieuwe schoolplein.

Lees hier het artikel in het Eindhovens Dagblad van 12 april 2019.

Terug naar het overzicht

Coronamaatregelen op onze ...

Coronamaatregelen op onze scholen

Wij volgen te allen tijde de richtlijnen van de overheid en ...

Feestelijke opening Triangel

Feestelijke opening Triangel

Basisschool De Triangel keert na bijna 13 jaar terug naar ...

SKOzoK jaarverslag 2019

SKOzoK jaarverslag 2019

Lees de ontwikkelingen in 2019 in ons jaarverslag