Leerkrachtmiddag in teken van leren leren

  • Leerkrachtmiddag in teken van leren leren

Wat betekent de leidraad leren leren voor jouw school en wat is de invloed van leren leren op jouw leerlingen? Die vragen stonden centraal tijdens de leerkrachtmiddag op woensdag 30 november.

Gastspreker Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg, verzorgde een interactieve presentatie waarin onder andere de werking van het brein uitgelegd werd en daarmee hoe kinderen kunnen leren leren. Zij was erg enthousiast over de 16 leerstrategieën die de basis vormen van de leidraad leren leren en onderbouwde met wetenschappelijke kennis waarom deze strategieën bijdragen aan een succesvolle ontwikkeling van kinderen. Met opdrachten waarin iedereen uitgedaagd werd om mee te doen, ontstonden aha-erlebnissen en nieuwe inzichten over de werking van ons brein. De leerstrategieën doen namelijk een beroep op de prefrontale hersenschors. Alles wat je doet, denkt of waaraan je wordt blootgesteld, vormen de hersenen. Deze neuroplasticiteit is goed te trainen, met name tussen de 10 en 24 jaar. Volgens Sitskoorn is het daarom belangrijk om kinderen het principe van neuroplasticiteit uit te leggen. Dit zou direct de leerprestaties verbeteren. Kinderen moeten leren dat zij zelf bepalen wat hun hersenen ontwikkelen en dat hun eigen inzet er dus echt toe doet.

Na afloop van de presentatie gingen de collega’s aan de slag om de leerstrategieën en het verhaal van Margriet Sitskoorn te verbinden aan de dagelijkse praktijk. De input die daarmee is opgehaald, wordt door de procesbegeleiders van de leidraad leren leren gebruikt om de leidraad verder inhoudelijk te vullen. Alle scholen ontvingen aan het einde van de middag voor elke groep een lespakket met vertelplaten, stickertjes en posters om de leerstrategieën bij de leerlingen te introduceren. Het was een zeer geslaagde middag!

Terug naar het overzicht

Coronamaatregelen op onze ...

Coronamaatregelen op onze scholen

Wij volgen te allen tijde de richtlijnen van de overheid en ...

Feestelijke opening Triangel

Feestelijke opening Triangel

Basisschool De Triangel keert na bijna 13 jaar terug naar ...

SKOzoK jaarverslag 2019

SKOzoK jaarverslag 2019

Lees de ontwikkelingen in 2019 in ons jaarverslag